Nepenthes

Nederlandse naam: Tropische bekerplant. Soms ook wel Monkey Jars genoemd

Nepenthes Grondmengsel » 50/50 Sphagnum / Perliet
» 50/50 Turf / Perliet
Zeer luchtig, vochtdoorlatend mengsel!
Water » Regenwater
» Osmosewater
» Gedemineraliseerd water
Zomer » Schaduw (veel indirect licht)
» Hoge luchtvochtigheid
» Grond steeds vochtig, maar geen natte voeten
» Temperatuur afhankelijk van subsoort: zie tabel onderaan.
Winter » Zelfde als zomer

De meeste Nepenthes varianten staan niet graag in de volle zon. Hun bladeren zullen snel verbranden. Maar zoals bij alle planten heb je hier ook uitzonderingen op. Bij twijfel vraag je dit best aan de verkoper of via een post op onze facebook groep. Bijna alle varianten zullen een plaatsje aan een raam met veel licht zonder directe zon zeker appreciëren.

Planten die verhuizen naar een nieuwe thuis, hebben daar vaak stress voor, en zullen dat ook laten zien. Bij Nepenthes merk je dat aan het afsterven van de bekers. Die zullen geleidelijk van boven naar benden droog en bruin worden. Als de beker helemaal bruin is, mag je deze afknippen net na het blad. Ook oudere bekers zullen na een tijdje vanzelf afsterven. Dit is een heel normaal process. Soms duurt het een tijdje voordat een plant in de nieuwe omgeving terug start met bekers maken. Vaak ligt dat aan de luchtvochtigheid of de hoeveelheid licht. Met wat geduld maakt die later weer mooie nieuwe bekers aan!

Nepenthes komt voor op verschillende hoogtes, en de temperatuur-eisen hangen daar wat mee samen. Vrijwel alle Nepenthes die verkrijgbaar zijn in tuincentra, hebben Intermediate kenmerken, en kunnen jaarrond in de huiskamer gehouden worden. Onderstaande tabel toont de verschillende hoogte-klasses en de daarbij horende temperaturen. Deze tabel is echter een richtlijn, en geen exacte waarheid!

Ultra lowland Lowland Intermediate Highland Ultra highland
0 – 500 m 500 – 1000 m 1000 – 1500 m 1500 – 2000 m 2000 m en hoger
Dag: 29-35°C Dag: 27-32°C Dag: 24-29°C Dag: 21-27°C Dag: 18-24°C
Nacht: 21-24°C Nacht: 18-21°C Nacht: 13-18°C Nacht: 10-16°C Nacht: 7-13°C